Door Tessa op 10/01/2022

Zo combineer je een succesvolle carrière met het moederschap

Moederschap is één van de mooiste geschenken op deze wereld en een grote verantwoordelijkheid. Je leven verandert met de komst van een kindje. Je moet veel doen en ook vooral ook laten voor jouw gezin. Je kindje is natuurlijk ontzettend belangrijk. Maar hoe zit het met carrière maken? Betekent moederschap het einde van jouw ambities? Moet je na de zwangerschap kiezen tussen je werk of moederschap? En ben je een minder goede moeder wanneer je veel tijd aan je carrière besteed? Keywoord hier is balans. Met het juiste evenwicht in jouw leven kun je prima een goede moeder én een carrièrevrouw zijn. Twijfel je nog of weet je niet goed hoe je moet beginnen? Neem pen en papier, daar gaan we!

De moderne moeder

We leven inmiddels in 2022, waar de zogenaamde ‘huismoeders’ bijna niet meer bestaan. Het idee dat de vrouw vanzelfsprekend alleen thuis blijft om voor het gezin te zorgen, is bijna niet meer van deze tijd. Tuurlijk zijn er vrouwen die hiermee tevreden zijn, en dat is oké. Het verwachtingspatroon van de standaard huismoeder wordt doorbroken, want jij als moderne moeder bent namelijk ambitieus. Jij wilt je nuttig voelen en je streeft naar onafhankelijkheid. Je voelt je verantwoordelijk voor de zorg van jouw gezin, je houd alle ballen hoog maar naast dit drukke gezinsleven wil je ook je dromen naleven. En dat kan! Weg met schuldgevoelens! De vrouw anno 2022 is sterk en mag voor zichzelf kiezen, zonder daarmee een minder goede moeder te zijn.

Je bent meer dan alleen moeder

Het is oké. Ik begrijp dat de keuze om voor jezelf te kiezen enige twijfels of angst oproept. Voor jezelf kiezen en jouw dromen achterna gaan, staat niet gelijk aan het verwaarlozen van jouw gezin. Voor jezelf kiezen betekent juist zorgen voor jezelf, zodat jij een goede moeder en vrouw kunt zijn. Het is nodig om zo nu en dan uit jouw rol als moeder te stappen. Je bent namelijk meer dan alleen moeder, je bent ook een vriendin, buurvrouw of collega. Door uit deze rol te stappen, geef jij jezelf de kans om weer op te laden en weer vol energie voor jouw gezin zorgen.

Zo word je een succesvolle moeder én carrièrevrouw

Ik zeg niet dat een druk gezinsleven en een drukke baan gemakkelijk te combineren valt. Dit vergt heel veel discipline en vooral een goede plan van aanpak. Hier een paar tips op jou op weg te helpen naar balans tussen het gezinsleven en jouw carrière:

Maak een plan van aanpak

Het klinkt logisch maar een plan van aanpak is essentieel. Wanneer jij niet duidelijk hebt waar je naartoe wilt en hoe je dat gaat doen, ga je niet snel vooruit komen. Schrijf daar duidelijk jouw doelen op, korte termijn maar zeker ook lange termijn. Wat wil je over een maand bereikt hebben en waar zie jij jezelf over één, twee en/of drie jaar staan?
Wanneer jouw doelen duidelijk zijn, kun je nadenken over de middelen die je gaat inzetten om naar dat doel te werken. Wees concreet en realistisch. Denk bijvoorbeeld aan de SMART methode om dit concreet uit te werken.

Time-management – plan je leven

Effectief met jouw tijd omgaan is met een druk gezinsleven en succesvolle baan belangrijker dan ooit! Je hebt maar 24 uur in een dag en deze móet je zo goed mogelijk inplannen om succesvol te worden in je rol als moeder en carrièrevrouw. Verloren tijd is verloren energie en buitengewoon zonde.

Hoe kun jij je tijd effectief indelen?

  1. Verdeel je planning in categorieën, bijvoorbeeld werk/privé/vrije tijd. Binnen deze categorieën ga jij prioriteiten stellen en aan de hand van deze keuzes deel jij je agenda in. Bijvoorbeeld 30% is werk, 40% is voor het gezin en 20% voor vrije tijd. Je hebt zelf in de hand welke balans je brengt in je leven en door het visueel te maken, wordt tijd en balans werkbaar. Je ziet waar je tijd te veel aan besteed of juist te kort komt. De tijd met jouw kinderen is dan ook écht met 100% aandacht en in het werkblok kun je gas geven zonder afleiding of schuldgevoelens.
  2. Maak to do lijstjes – schrijf op welke taken gedaan moeten worden en verdeel deze in duidelijke prioriteiten. Bovenaan schrijf je welke prioriteit hebben en onder aan welke nog even kunnen wachten. Zo weet je waar jij als eerste aan moet beginnen en kunnen andere klusjes wachten.
  3. Hou je agenda bij en hou het overzichtelijk. Gebruik een tool waar jij het beste mee vooruit kunt. Een digitale agenda op je telefoon of laptop of een papieren, dat maakt niet uit. Zo lang jij het werkbaar vind.

Maak problemen bespreekbaar en denk in mogelijkheden

Spreek uit waar je tegenaan loopt maar laat je vooral niet beperken. Voor de meeste problemen bestaat een oplossing, maar je moet hier wel actief naar zoeken. Je partner, naaste omgeving of huidige werkgever kunnen bijvoorbeeld meedenken. Heb jij serieuze ambities? Dan is stilzitten geen optie! ‘Dat gaat toch niet lukken’ wordt niet geaccepteerd. Kom in beweging en wees creatief! Brainstorm met jezelf en met anderen. Schrijf dingen op papier en maak een plan van aanpak. Alleen door te denken in mogelijkheden, kom je verder.

Zorg dat jouw job past binnen jouw huidige leven

Met een druk gezinsleven verandert jouw leven behoorlijk. Niet alles blijft hetzelfde en dingen om jouw heen moeten ook mee veranderen. Jouw werk moet daarom passen bij jouw huidige leven. Wanneer dit niet passend is, ga in gesprek met jouw huidige werkgever en bespreek opties. Parttime werken in plaats van fulltime? Thuiswerken of gedeeltelijk thuiswerken? Het is mogelijk dat jouw huidige baan niet kan mee veranderen. Ook dan geen paniek. Er zijn namelijk andere opties die wél bij jou huidige leven passen. Hou jezelf niet tegen en ga solliciteren op andere banen. Wie weet is dit juist de kans om je droom als ZZP’er te verwezenlijken. Zorg dat jouw carrière bij jou past. En zo niet, maak het dan passend.

Wees een team met jouw partner

It takes two to have kids! Je hoeft het niet in je eentje te doen, communiceer duidelijk met je partner waar je tegenaan loopt. Jullie zijn een team en kunnen elkaar ondersteunen. Waar ergens tijdnood is, kan de ander bijspringen. Door goed samen te werken met je partner, creëer je mogelijkheden en kansen. Samen sta je letterlijk sterk, gebruik die kracht dan binnen jouw gezin maar ook voor jouw eigen carrière.

Laat mij je helpen

Vind jij het ondanks deze tips toch lastig om een succesvolle carrière op te bouwen in combinatie met jouw gezin? Ik kan jou helpen om krachtige beslissingen te maken en juiste acties uit te zetten en uit te voeren. Neem contact met me op en dan gaan wij binnenkort met elkaar in gesprek. Tot snel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Blogs

Leading Women

Volg mij op:

Copyright 2021 © Choose

Powered by MediaBrix

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram