Door Tessa op 04/10/2022

Hoe zet je jouw vrouwelijke kwaliteiten in?

Vrouwelijk Leiderschap gaat niet alleen over vrouwen die aan de top staan of willen komen in het bedrijfsleven. Vrouwelijk Leiderschap gaat juist over het leidinggeven aan jezelf vanuit je vrouw zijn.

Omarm je vrouwelijke leiderschapskwaliteiten

Laat je niet uit het veld slaan omdat je omgeving niet ziet dat jij als vrouw de kwaliteiten bezit om steengoed leiding te geven. Probeer ook niet zozeer jezelf te vervormen tot het gewenste profiel, maar zet jouw eigen 'ik' in om eruit te springen. Je hoeft niet 'mannelijker' te worden, omarm juist jouw vrouwelijke kwaliteiten want juist deze kwaliteiten geven iets extra's. Laat je niet wijsmaken dat je te soft of te vrouwelijk bent om te leiden, maar zet juist je kwaliteiten in om de missende plekken binnen de onderneming op te vullen. Ook mannelijk leiderschap heeft voor- en nadelen. Een vrouw heeft een plek binnen een organisatie en die plek pak je door te accepteren wie je bent en wat jij kunt..

Juiste balans creëren

Zoek naast het accepteren en inzetten van je vrouwelijke kwaliteiten ook naar een juiste balans. Niemand is 100% masculien of feminien, dus zoek eens naar meer masculien kwaliteiten die jij kunt inzetten en daarmee nóg sterker kunt leidinggeven.

In de praktijk bestaat echter  'een sterk stereotype van de de ideale leider' en dat is een leider die vooral masculiene kwaliteiten beschikt. Een "goede" leider is dominant, geeft richting, durft risico's te nemen en werkt veel. Bij dit soort kenmerken denken we eerder aan een man dan aan vrouw.

Het verwachte plaatje

Bij een leidinggevende functie wordt meteen een plaatje geschetst dat er moet voldoen aan bepaalde eigenschappen zoals dominant en assertief zijn. In ons brein past dit plaatje perfect bij een man maar klopt dit niet bij de ideale vrouw. Vrouwen zijn toch lief, zacht en gevoelig. Hierdoor ontstaat kortsluiting in ons hoofd als een vrouw aan de top staat.
Je hoeft het er absoluut niet mee eens te zijn, maar dit is wel gebaseerd op feiten. Mannen die domineren en weekenden van huis zijn, is normaal. Maar vrouwen die de bitch uithangen en weekenden weg zijn, verlaten hun thuisfront en zijn ineens geen goede moeder of vrouw meer.

Vooroordelen en stereotypen

Stap eens weg van de gedachten over dit stereotype en stap zelf naar de voorgrond. Vrouwen kunnen namelijk heel goed in hun kracht staan en hun plek innemen. Wees je vooral bewust van de vooroordelen en stereotypen, maar laat je niet dwingen om naar deze maatstaven te leven. Zoek je eigen kracht als vrouwelijke leider en draag het uit. Wees uniek in jouw manier van overbrengen. Jij hebt namelijk controle over jouw leiderschap en zorg daarom dat jouw kwaliteiten goed naar voren komen en jouw bedrijf of onderneming versterkt.

Verander je manier van zijn, je houding!

Jij bent wie je denkt dat je bent. Als jij denkt dat je minder bent, dan wordt je daadwerkelijk onderdrukt in deze harde wereld. Denk jij dat je te soft bent? Dan ben je inderdaad te soft. Jouw manier van denken is je aanname over jezelf. De manier waarop jij jezelf ziet, vormt de basis van jouw leiderschap en daarom is het belangrijk om een krachtige houding neer te zetten. 'Ik ben een krachtige leider met empathie en compassie voor mijn team.' Bam, dat staat als een huis. De manier waarop jij in jezelf gelooft, dat straal je uit in je bedrijf en straalt door tot de kern.

Wil jij leren om meer in je kracht te staan als vrouwelijke ondernemer?

Wil jij dat jouw leiderschapskwaliteiten versterkt worden binnen jouw bedrijf of team? Ik help je graag om krachtig leiderschap neer te zetten. Neem contact op met mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Blogs

Leading Women

Volg mij op:

Copyright 2021 © Choose

Powered by MediaBrix

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram