Door Tessa op 28/12/2021

7 uitgangspunten om een sterk team te creëren

Brutale communicatie is de basis voor elke organisatie. Maak heldere afspraken maken met je team en de collega's onderling. Dit geeft helderheid en ruimte om vooruit te kijken. Zodra het niet helder is wie wat gaat doen en de doelen niet helder zijn, begint de fundering te wankelen.

Op het moment dat het wél helder is, weet iedereen zijn koers. Vervolgens kun je de concrete afspraken onderling managen. Afspraken kun je managen, verwachtingen niet. Verwachtingen leiden altijd tot frustratie.
Creëer een team die eerlijke conversaties met elkaar voert. Zo wordt er een mogelijkheid gecreëerd voor een krachtige basis.

Hoe creëer ik sterke teams?

Voor het bouwen van een sterk team heb ik 7 werkbare tools op een rijtje gezet.

1: Wees een krachtige leider

Mensen kiezen altijd voor krachtig leiderschap. Al het andere volgt daarna pas. In een krachtige wereld ben je er voor elkaar en creëer je met elkaar.

2: Zorg goed voor je team

Als je goed bent voor je medewerker, dan zal die goed voor het bedrijf zijn. Zorg ervoor dat andere winnen, als je in staat bent andere te laten winnen, dan win je zelf ook. De samenwerking is van groot belang.

3: Openheid en eerlijke conversaties voeren

Wees open over de verantwoordelijkheden van ieders positie en onderlinge verschillen. Dit zorgt ervoor dat er zelden conflicten zijn. Mensen neigen om lang aardig te doen tegen elkaar zonder eerlijk te communiceren. Wanneer dit lang genoeg speelt, komt er altijd een moment dat er conflicten ontstaan.

4: Maak duidelijke afspraken

Wanneer er onduidelijkheid ontstaat, ontstaat er verwarring. Verwarring brengt men af van het rechte pad wat ze aan het bewandelen waren. Ze gaan twijfelen of geven anderen de schuld. Ze bedenken redenen waarom het resultaat niet behaald is. Ze pakken simpelweg geen verantwoordelijkheid. Blijf helder communiceren welke koers het bedrijf op gaat. Zorg ervoor dat iedereen concreet weet wat hij/zij moet doen. Laat daarbij de doelen aansluiten bij wat hij/zij doet.

5: Wees loyaal aan de grootsheid van je team

Loyaal zijn aan de kleinheid van je team houdt de mensen waar ze nu zijn. Je wilt de mensen om je heen niet kwetsen of je bent wellicht bang om niet aardig gevonden te worden. Dit houdt mensen klein. Wil je jouw team laten groeien, wees dan loyaal aan hun grootsheid. Je bent niet gehecht aan de meningen van anderen en wat ze van je vinden. Neem je team hierin mee, zo bouw je een krachtig team.

6: Laat de controle los

Creëren van een team dat bepaalde zaken beter weet dan jij, dat is perfect! Geef ruimte aan je teamleden om hun visie en expertise te implementeren. Wijs niet alles af, maar geef vertrouwen en begeleiding. Door vertrouwen te hebben in hun kwaliteiten, geef je ruimte aan je mensen om hun werk te doen. Daar heb je ze tenslotte voor aangenomen, toch? Laat de controle los en push niet altijd jouw zin door. Dat is geen leiderschap geven aan aan je team. Spreek niet alleen uit dat jouw team grote invloed heeft op je bedrijf. Laat ze ook daadwerkelijk die invloed uitvoeren.

7: Geef oprechte complimenten

Het is niet vanzelfsprekend dat managers, directeuren of ceo's complimenten uitdelen. Het is heel makkelijk om iemand op zijn fouten te ‘betrappen’ en ze daarop aan te spreken.
Je zult merken dat door regelmatig complimenten uit te delen, je team groeit van zelfvertrouwen.
Sta er eens bij stil wanneer iets goed verloopt.

Samenwerken is een oerinstinct

Het woord 'team' is afgeleid van het woord 'trauma'. Dit is een Germaans woord dat 'een groep trekdieren' betekent. De mens is een sociaal dier. We leven graag samen met anderen in allerlei groepen en sociale systemen. Denk hierbij aan familie, in ons werk en de verenigingen waar we lid van zijn. Samenwerken zit in onze genen. Het is noodzakelijk voor overleving.

Wil jij ook een sterk team kunnen creëren? Neem dan contact op en dan help ik jou hierbij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer Blogs

Leading Women

Volg mij op:

Copyright 2021 © Choose

Powered by MediaBrix

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram